Het nieuwe oude huis

Het nieuwe oude huis

Olifant en Giraf willen gaan samenwonen. Maar Giraf past niet in het huis van Olifant en Olifant niet in dat van Giraf. Ze gaan op zoek naar een nieuw huis en kloppen daarvoor aan bij hun vrienden.

Aap woont in een molen, Bever in een brugwachtershuisje. Uil woont in een kerk en de familie Konijn in een oude school. Stuk voor stuk plekken die goed passen bij de aard van hun bewoners, maar die ongeschikt zijn voor de combinatie van een olifant en een giraf. Er zit voor Olifant en Giraf dus niets anders op dan een nieuw huis te bouwen. 

'Het nieuwe oude huis' is een project rondom het thema huizen/architectuur. De verandering van de eigen omgeving door de tijd staat centraal. Het startpunt van de verschillende activiteiten is een verhaal over Olifant en Giraf. De leerlingen luisteren naar het verhaal, ze werken met materialen uit de leskist en ze ontwerpen en bouwen een huis voor Olifant en Giraf. De leerlingen maken daarna een wandeling in de buurt van de school en bekijken aan de hand van een kijkopdracht verschillende (historische) gebouwen in hun eigen omgeving. 

Het project bestaat uit een prentenboek, vijf uitgewerkte lessen en een leskist met materialen voor gebruik in de klas.

Praktische informatie
Uitvoerende(n): Erfgoedpartners Groningen
Categorie: erfgoed
Groep(en): 1 - 2
Soort activiteit: project
Ruimte: klaslokaal en buiten
Verduistering : nvt
Duur: 5 lessen (van ca. een uur) waarvan 1 wandeling in de eigen buurt; de leskist komt ca. 3 weken op school

Bron afbeelding: Kunst en Cultuur, https://www.kunstencultuur.nl/onderwijs/primair-onderwijs/cultuurmenu