De tram van Noordenveld

De erfgoedprojecten 'Help de tram is weg!' en 'Logeren bij tante Jo' laten leerlingen van groep 3 en 4 in de gemeente Noordenveld kennis maken met de tram die vanaf 1913 hun dorp aan deed en de wereld van de mensen in Noordenveld een stuk groter maakte. Groningen en zelfs Amsterdam waren nu een stuk makkelijker te bereizen.

help, waar is de tram?
Help! Waar is de tram?

De leerlingen van groep 3 maken kennis met opa Remer, die als kind in hun dorp woonde naar Australië emigreerde. Nu is hij terug en wil hij heel graag weer samen met zijn beste vriend Sikke weer een ritje met de tram maken. Maar: de tram is verdwenen! De leerlingen helpen opa zoeken naar de plek waar het tramspoor lag en ontdekken tijdens de buitenles aan de hand van oude foto's hoe hun dorp is veranderd en dat de tram vervangen is door de bus.

De leerlingen van groep 4 vinden een oude koffer in de klas vol logeerspulletjes. De koffer is van Bocke en Martje, die door tante Jo uit Groningen worden uitgenodigd om te komen logeren. Als ze tenminste samen met de tram durven te reizen. Aan de hand van oude bronnen zoeken de leerlingen bijvoorbeeld uit hoe laat de tram ging, waar je een kaartje moest kopen en langs welke dorpen je onderweg kwam en wat de tram nog meer vervoerde. Aan het eind spelen de kinderen een spel: wie is het eerste bij tante Jo?

De docentenhandleiding en lesbladen zijn digitaal en kunnen door de docent geprint worden.
De koffer voor de docentenhandleiding kan bij de bibliotheek in Roden opgehaald worden. Neem hiervoor contact op met Tineke Oliemans-Hilberts, t.oliemans-hilberts@biblionetdrenthe.nl.

Lesmateriaal
Downloadbestanden De tram van Noordenveld: Nietap
Downloadbestanden De tram van Noordenveld: Roden
Downloadbestanden De tram van Noordenveld: Peize